Dr Predrag Kon: Na privatne žurke zaboravite ovog leta – Od danas, ove mere biće dugo na snazi širom Srbije

Nove mere u borni protiv širenja virusa koro.na su od danas na snazi u celoj Srbiji, pa je tako sada obavezno nošenje maski na otvorenom prostoru kada nije moguće obezbediti fizičku distancu od jedan i po metar, poput redova ispred apoteka, prodavnica, autobuskih i voznih stališta.

Zabranjeno je okupljanje više od 10 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru. Takođe, za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar.

Obavezno je nošenje maski i u zatvorenom prostoru na teritoriji cele zemlje, što je do sada bilo obavezno samo u pojedinim gradovima i opštinama.

Epidemiolog Predrag Kon kaže da će biti potrebno više vremena da bi se videli rezultati novih mera. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi vir.us.

„Mere su već na snazi i one su usporile nagli porast obolevanja, ali to se do sada ne vidi, posebno u Beogradu. Jednostavno, smatramo da ne možemo stalno da budemo u vanrednom stanju i policijskom času, što ne znači da je potpuno isključeno. Zavisi da li je situacija takva da je to neophodno“, objašnjava Kon.

Takođe napominje da je ukidanje vanrednog stanja došlo kao uverenje da je epidemija praktično prestala.

„Nešto bi moralo drugačije da se radi. Sigurno da bismo sada drugačije i energičnije insistirali na sprovođenju mera, koje su postojale ali nisu sprovođene“, objašnjava doktor Predrag Kon.

On nas upozorava da se virus ponaša tako da mu uopšte ne smetaju visoke temperature.

„Bitno je da smo isključili ta mesta takozvanog superprenosa, gde dolazi do stvaranja aerosola i ubrzanog prenošenja. To će dati rezultate, samo ne mogu da tvrdim kojom brzinom – verovatno za par nedelja“, navodi Kon.

„Situacija je znatno ozbiljnija nego što je bila u martu i aprilu. Virus je u narodu, da bude potpuno jasno. Epidemiološke barijere su potpuno probijene u Beogradu i svakog koga sretnete može da nosi virus, a da nije svestan. Upravo zbog toga su maske obavezne za sve. Na otvorenom prostoru to podrazumeva da morate staviti masku čim priđete nekome na jedan i po metar udaljenosti“, objašnjava doktor Kon.

„Privatne zabave i žurke – to treba zaboraviti ovog leta, bez obzira na to što svima teško pada“, ističe doktor Predrag Kon.

Izvor: tanjug.rs