Dr Predrag Kon: Molio sam da me opozovu ako im smetam, ja sam lično sve uradio

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je jutros u „Uranku“ na televiziji K1, da je medicinski deo štaba na jučerašnjoj sednici insistirao da se javno objavi da su oni bili za uvođenje restriktivnijih mera. On je rekao i da ne zna zašto propusnice nisu juče uvedene. Istakao je i da je lično sve uradio i da je molio da ga opozovu ako im smeta.

Na pitanje voditeljke Jovane Joksimović zbog čega se javnosti juče obratila premijerka Ana Brnabić, a ne on, rekao je:

– To što se nakon sednice Kriznog štaba obratila premijerka, a ne ja je sasvim logično, jer ja ne bih mogao da govorim suprotno od onoga što je moj stav i stav medicinskog dela Kriznog štaba. Insistirali smo zato na tome da se javno objavi da smo mi bili za uvođenje restriktivnijih mera. Jedino oko čega smo se saglasili je neophodnost vakcinacije – kazao je Kon.

– Uopšte ne znam koje je objašnjenje zašto ih juče nismo uveli. Nisam to razumeo, zaista. Naš predlog bio je skraćenje radnog vremena do 17 sati za sve delatnosti koje nisu esencijalne. Time bismo dobili mali predah, smanjio bi se broj novoobolelih, a to vreme uz kovid propusnice trebalo bi iskoristiti za vakcinaciju – rekao je dr Kon u vezi kovid propusnica i dodao:

– Tražili smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama. Ja lično sam uradio sve, molio sam da me opozovu ako im smetam. Gubimo energiju na rasprave. Odlaganje mera je po mom mišljenju pogrešno razmišljanje.

On je kazao i da je procenat vakcinacije kod mladih uzrasta od 18 do 30 godina svega 22 odsto.

Kon je istakao da će on i njegove kolege iz medicinskog dela Kriznog štaba biti branioci javnog zdravlja do kraja.

– Predlagaćemo mere koje smatramo najproduktivnijim i najboljim i tražićemo da se to javno saopštava. Nije vreme za masovna slavlja i masovna okupljanja ljudi koji nisu vakcinisani. Kada je reč o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, trenutna preporuka je da prođe 14 dana od buster doze do vakcine protiv gripa, mada se sada taj stav promenio i glasi da je bezbedno primiti obe vakcine u isto vreme. Svakako, potrebno je da to bude i zvanično usvojeno i da se počne sa primenom takvog modela, a to će biti uskoro – kazao je dr Kon u „Uranku“.

Izvor: telegraf.rs