Dr Predrag Kon: Eidemija će trajati do 2022. godine – situacija u Beogradu je vrlo ozbiljna

Najjednostavnije je uvesti policijski čas protiv kog smo svi iz medicinskog dela i možda bi neki pojedinac i insistirao na tome, ali je to krajnje nepopularno, mada je to najsigurniji način borbe protiv virusa, dok bi potpuno zatvaranje Beograda tokom vikenda smanjilo prenos virusa, izjavio je epidemiolog Predrag Kon prethodno za RTS.

„Ne može da se kaže da je situacija pod kontrolom u Beogradu, i ima tendenciju da bude vanredno kada je u pitanju kapacitet prijema pacijenata. Ovo će da traje do 2022. godine i ovo je zadatak epidemiologa i ne može više da bude nekoherentnih izjava“, rekao je Kon za RTS.

On je rekao da treba javno saopštiti građanima šta može da bude i objasnio da će, kada dođe do smirivanja situacije, „biti mesec dana mirno, a ako popustimo sa merama imaćemo novi talas, i čak postoji i mogućnost ogromnog talasa na jesen, kao što je bilo 1918. godine“ tokom pandemije španske gr.znice.

On je naveo da je u Beogradu hospitalizovano oko 1.500 ljudi, i da su u sredu primljena 134 pacijenta, „što je i dalje manje od ranijeg makismuma“.

„Imamo vrlo ozbiljnu situaciju u Beogradu što zahteva dodatnu spremnost. Bolnica na Banjici se otvara kao kov.d bolnica, ali je problem što ne možemo da očekujemo da se pacijenti brzo otpuštaju jer se bolest u proseku leči tri nedelje, a u nekim slučajevima i pet nedelja“, rekao je Kon.

Kako je objasnio, prosečno oko 600 ljudi dnevno traži testiranje i taj trend se održava, nema smanjenja, „a broj testiranja, bar u Beogradu je veći nego što se zvanično objavljuje“.

Kako se izrazio, „za situaciju teško da možemo da kažemo da je pod kontrolom, a zabrana kontakta trebalo bi da bude u glavama“.

Oni koji ne nose maske u zatvorenom prostoru mogu ozbiljno da ugroze zdravlje, i svoje i tuđe, istakao je Kon i naveo da se mogućnost prenosa smanjuje na jedan odsto ako svi nose maske.

Izvor: rs.n1info.com