Dr Predrag Kon besan zbog mera: Samo malo, da kažem sada ono što trpim neprekidno

Doktor Predrag Kon oštro je reagovao na nenošenje maski u baštama kafića.

– Sada smo u situaciji koju možemo da tumačimo samo kao bojkot. Otvorene su bašte kafića i vi kad pogledate sve snimke, ja nijedan snimak nisam video da ljudi sede na otvorenom sa maskama. To je jednostavno kršenje onoga što je dogovoreno i što piše u uredbi – istako je dr Kon.

On je rekao da mora jasno da se zna zašto je to doneseno.

– Svojevremeno smo pričali da li može da se sprovodi bilo kakva mera sankcionisanja u pešačkim zonama, tada je doneta odluka da to ne može da se sprovede. To uopšte nije istina, to se u celoj Evropi sprovodi! Samo malo, da kažem sada ono što jednostavno trpim neprekidno! Ako se odlučimo za neku meru, nismo se odlučili napamet, mi popuštamo zato što jednostavno mora da se popusti, zbog toga da bi ekonomija funkcionisala, da bi na neki način počelo da se radi – istakao je Kon gostujući na K1 televiziji.

Dr Kon je objasnio da je to poslednja uredba napismeno data i da izlazi u Službenom glasniku.

– Ako nije pročitao da to lepo piše da na otvorenom prostoru u baštama treba da se nose maske, sem kad se konzumira namirnica i hrana, onda jednostavno nije to ni pročitao. Ako se na osnovu toga donose takve odluke da se to i ne kontroliše, onda će svaki građanin shvatiti da je to besmisleno, a to je jako pogrešno, nije to besmisleno. Šta ćemo dalje – rekao je Kon.

On je rekao da će se mere sve više popuštati, što je nužda.

– Odmah da kažem, to da se maske nose na otvorenom trajalo bi nekih mesec i po dana, ne duže, jer toliko nam treba da se spusti aktivnost virusa i da to prestane da bude neki rizik. On i ovako nije tako veliki, vidite da se i dalje spušta. Ali ako svako odlučuje, a to je naš običaj, uključujući i lekare i pojedince, svako sam odlučuje šta je za njega i to je ona priča da svako treba da bude svoj krizni štab, to je tačno, ali je isto tako tačno da nije napamet doneta odluka da na otvorenom prostoru treba da se nose maske, bar u bašti. Ako ostane taj bojkot, on će ostati, to ne zavisi ni od mene, ni od bilo kog pojedinca. Taj bojkot je u glavama pojedinca i dok god to traje, toliko će ovo duže trajati – dodao je Kon.

Izvor: blic.rs