Dr Kon: Ako su roditelji zaraženi, dete ne sme ostati samo

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da osposobljavanjem prostorija Beogradskog sajma za hospitalizovanje pacijenata zaraženih korona virusom, prestaje kućna izolacija. Isto tako ne prestaje kućna samoizolacija.

Kon je naveo da se kućna izolacije sprovodi u odnosu na nekoga ko je pozitivan. Dok je samoizolacija “zaštitna” i odnosi se na nekoga ko je imao kontakt sa nekim ko je zaražen.

On je ocenio da prostor na Beogradskom sajmu “na prvi pogled deluje kao da želi da odbije nekoga od izolacije”. Prema njegovim rečima, neophodno je odvojiti osobe koje su pozitivne na taj virus. I rekao da je prostor na sajmu “upristojen” i da “liči na jedan smeštaj koji je prihvatljiv”.

Dodao je da osoba koja ode u izolaciju štiti svoju porodicu. Jer dok je osoba, pozitivna na korona irus, u svom stanu “mora da ima posebne uslove”. Oni, kako je ocenio, “nisu za sada bili dovoljni”.

“Mora da ima zasebnu sobu i da se potpuno izoluje od ostatka porodice. Naša iskustva pokazuju da to ne ide baš tako. Jer se virus širio iako se osoba izolovala u drugoj sobi”, naveo je Kon.

– Ako deca nisu pozitivna, ne idu sa roditeljima, ako su pozitivna zavisi od doba.On je rekao da se “ne sme dogoditi” da dete ostane samo kao ni da se hospitalizuju roditelji čija deca nemaju gde. Kon je kazao da se dogodio slučaj da su oba roditelja bili pozitivni na koronavirus, a da su u tom slučaju lekari, uz saglasnost majke, dete odvezli u unutrašnjost Srbije kod nekoga od rođaka.

Ideja je da se na Sajmu leče odrasli. Možda da razmislimo da li da deca iznad 12 ili 14 godina budu sa roditeljima, ako su pozitivna. Ljudi smo, znamo koliki je problem.

Kon je to rekao odgovarajući na pitanje novinara šta će se desiti ukoliko bi na taj virus bila pozitivna osoba koja je samohrani roditelj ili ukoliko bi oba roditelja bila pozitivna – da li bi bili hospitalizovani i šta bi se dogodilo sa decom.

Izvor: nedeljnik.rs