Dr Kisić Tepavčević objasnila: Zašto vanredno stanje u martu, a ne sad?

Dr Darija Kisić Tepavčević je izjavila da je vanredno stanje zbog epidemije  bilo uvedeno u martu, iako je tada bilo manje zaraženih u apsolutnim brojevima nego sada, zato što tada niko nije bio spreman za prvi talas koji se širio Evropom i zato što u početku nije bilo dovoljno testova i respiratora i zdravstvenih kapaciteta.

„Na samom početku ceo svet je bio iznenađen ovim virusom i niko nije bio pripremljen. Virus se brzo širio, a mi smo bili među poslednjim zemljama Evrope gde je virus ušao. Zbog toga smo mogli da vidimo iskustva drugih zemalja, a posebno u Italiji i Španiji, gde su kapaciteti bili premali“, rekla je ona na konferenciji odgovarajući na pitanje novinara zašto se sada ne uvodi vanredno stanje kao pre kada imamo rekordan broj pozitivnih.

Dr Kisić kaže da je su najugroženiji bili najstariji i oni u staračkim domovima i da je prioritet države bio da se preventivno deluje merama i da se to spreči u početku.

Ističe da su u međuvremenu nabavljeni testovi i respiratori, otvorene su nove laboratorije i otvoreni novi kapaciteti.

Takođe, Kistić Tepavčević dodaje da su se svi nadali da će stanovništvo steći kolektivni imunitet, ali da je virus korona u mnogim segmentima demantovao stručnjake, kao i da se pokazalo da je uvođenje striktnih mera u početku bilo ispravno.

„Sada u apsolutnim brojevima jeste više zaraženih nego pre, ali je u odnosu na ukupan broj pozitivnih manji broj hospitalizacija, imamo i više kapaciteta nego pre, za koje se nadam da ih nećemo nikad iskoristiti“, naglasila je ona.

Izvor: tanjug.rs