Dr Darija otkrila još koliko dugo ćemo ih nositi i na šta sve treba da budemo spremni u narednom periodu

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da se situacija stabilizuje na području cele zemlje, a da su dobri brojevi rezultat poštovanja preventivnih mera.

„Ne sme biti opuštenja, a maske ćemo nositi duži vremenski period“, istakla je za RTS.

Epidemiološka situacija je sve povoljnija, pa je samim tim ona istakla da ne sme biti opuštanja, jer je svakog dana „značajan“ broj testiranih pozitivan na kor.ona virus.

„Imamo manji pritisak na zdravstveni sistem, ali je gotovo 9.000 ljudi sa aktivnom infekcijom u Srbiji, četiri petine je u kućnoj izolaciji, ali to je značajan broj koji nam kaže koji su to potencijalni rezervoari zaraze koji mogu da šire infekciju“, upozorila je Kisić Tepavčević.

Svi moramo da se ponašamo kao da prenosimo infekciju. Ona je navela da se i u Beogradu i Novom Sadu beleži pad broja zaraženih, ali da su novi brojevi i dalje visoki i dodala da se povećava broj zaraženih u Kikindi, gde se prati epidemiološka situacija.

„Maske ćemo nositi duži vremenski period, na to treba da budemo spremni, da to postane deo naše rutine jer spasava živote“, istakla je Kisić Tepavčević.

Opterećenje zdravstvenog sistema je manje, a uskoro biti urađena reorganizacija da bolnice pređu u nekovid sistem.

Izvor: tanjug.rs