Dr Darija Kisić Tepavčević: Korišćenje maski nije „samo“, pokazalo se kao efektivna mera

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević izjavila je da move mere u borbi protiv koronavirusa ne bi bile potrebne da smo sami poštovali opšte preventivne mere i „da se nismo okupljali pre svega u zatvorenim prostorima“.

Korišćenje maski nije „samo“, već se to pokazalo kao efektivna mera. Najbolji primer je Kina koja je nošenjem zaštitinih maski uspešno savladava virus, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je ukazala da je detektovan visok nivo aktivnosti virusa, što se u ovom periodu nije očekivalo.

Kako je dodala, ima delova u Srbiji u kojima je situacija nesigurna i nestabilna, ali ima i delova gde je stabilna i gde su se očigledno poštovale mere.

Trudimo se da budemo jedan do dva koraka ispred, ali bolnički kapacitet se popunjavaju i stuacija zahteva predostrožnost, predočila je Kisić Tepavčević.

Moramo se naučiti da živimo sa viru.som, napomenula je ona i skrenula pažnju na to da bi trebalo razlikovati aktivnosti gde se poštuje distanca od haot.čnog, masovnog okupljanja.

Ovde bi svi trebalo da delujemo kao tim, jer ako postoje pojedinačne grupe koje se tako ne ponašaju, one postaju rizik za sve nas, zaključila je Kisić Tepavčević.

Izvor: rs.n1info.rs