Dr Darija Kisić o vakcini: Prva ću sa svojom porodicom stati u red da je primim kada bude dostupna

Zamenica direktora Instituta Batut doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je da mere zaštite imaju efekta i zato moramo tako da se ponašamo i u narednom periodu.

Kako kaže, kada imamo preko 300 potvrđenih slučajeva, ne možemo da se ponašamo kao da je epidemiološka situacija dobra. Darija je rekla da opada procenat zaraženosti u Beogradu.

„U poslednja 24 časa je 27 odsto bio procenat pozitivnih u Beogradu, a znao je da bude i 50 procenata“, rekla je ona za portal B92.

Takođe je navela da je u Aleksincu proglašena vanredna situacija da bi se iskontrolisala epidemiološka situacija.

„Sporiji pad imamo zato što imamo veliki broj aktivnih slučajeva, ne samo kod nas, nego i u svetu. Ima slučajeva koji nisu otkriveni i zato ne možemo očekivati pad. Svako veće okupljanje jeste mesto rizika, ali u slučaju da se ne poštuju mere. Mislim da smo sada odmakli od toga jer se više koriste mere“, izjavila je ona.

„Sve odluke koje je donosio Krzini štab bile su u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom“, objasnila je Kisić Tepavčević i dodala da postoji kontinuirana saradnja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Darija Kisić Tepavčević je navela da su od početka epidemije sve informacije iznošene javno te da su mediji važni zbog prenošenja poruka i promovisanja prevencije. Ona je dodala da se mnogo toga što se tiče bolesti promenilo od početka pandemije, ali da su mere ono što je ostalo isto. Kako je rekla, mere su od samog početka bile pre svega usmerene ka starijoj populaciji jer se znalo da te osobe najviše napada.

„Postoje makar dve kompanije, koliko ja znam, koje su započele treću fazu kliničkog istraživanja, koje se radi na velikim uzorcima ispitanika. Ono što je važno je da nijedna vakcina ne može da bude u upotrebi u našoj zemlji ukoliko nije maksimalno bezbedna i sa visokim stepenom efektivnosti“, objasnila je dr Kisić Tepavčevićeva.

Kada vakcina bude dostupna, za njom biti velika potražnja. Kako je rekla, kada se radi o tome da li bi trebalo primiti vakcinu ili ne, ona bi prva sa svojom porodicom stala u red za takvu vakcinu, jer se podrazumeva da će se poštovati maksimalan stepen bezbednosti i efektivnosti.

Izvor: b92.net