Doživeo da mu zabranjuju ulaz u Crnu Goru: Novak Đoković je isti čukundeda iz Jasenovog polja kod Nikšića

Preci najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića živeli su u Jasenovom polju, blizu Nikšića, gde se i danas nalazi kuća.

Đokovići potiču sa Čeva na Cetinju, odakle je njegov prvi predak Đoko Damjanović, nakon ub..tva turskog age u jednom od obračuna s Turcima, prebegao u Nikšić.

Prvi Đoković koji je poneo ime Novak bio je unuk deda Đoke, a sad u Jasenovom polju živi njegov sin, deda Radonja (85).

– Moj otac Novak Đoković je 1905. iz Jasenovog polja otišao u Čikago. Dva puta se vraćao kako bi se b0rio sa svojom braćom – jednom na Skadru i u balkanskim ra..vima, drugi put na Solunskom frontu. U tuđini su mu govorili da ne ide, da domovine nema tamo gde hleba nema, ali on je želeo da pomogne svojima. Posle Solunskog fronta rešio je da ostane u Jasenovom polju, gde je postao sudija porotnik – govorio je deda Radonja.

On se prisetio kako je 1941. s Kosova, pod naletom Šiptara, u kuću njegovog oca došao Novakov pradeda Neđeljko s porodicom. Po prestanku ra.ta, nakon deset godina, Đokovići se vraćaju na Kosovo, gde se Novakov deda Vladimir zaposlio u rudniku „Trepča“ i zasnovao porodicu. Tri decenije kasnije Đokovići se sele u Beograd, gde je Vladimir kao predstavnik firme „Tehnopromet“ za Kosovo i Metohiju od firme dobio stan.

Vladimirov sin Srđan Đoković u braku sa Dijanom dobio je tri sina – Đorđa, Marka i Novaka, najboljeg tenisera sveta. Deda Radonja, ipak, nije siguran da li je Novak dobio ime po njegovom ocu:

– Ali ima logike. Novakov pradeda i deda, Neđeljko i Vladimir, puno su voleli mog oca. On je bio jedan od najuglednijih Đokovića, veliki rat.ik i dobar čovek. Bio je zapažen i po poštenju i po ugledu i po imenu.

Uprkos tome, najbolji srpski teniser Novak Đoković je doživeo da po odluci Vlade Crne Gore o zabrani ulaska iz Srbije, ne može u svoj rodni kraj. Zbog toga je pod znakom pitanja održavanje turnira „Adria tur“ u Crnoj Gori.

Izvor: kurir.rs