Donald Tramp: Srbija neće biti ponižena

Administracija američkog Stejt departmenta predvođena predsednikom Donaldom Trampom spremna je da učini značajne ustupke Srbiji po pitanju KiM, smatraju sagovornici Kurira.

Predsednik Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, poručio da je status kvo po pitanju KiM nemoguć, ali da će SAD ubuduće biti sve češće sagovornik Beograda.

– Vašington ne menja odluku o nezavisnosti KiM, ali razume da Srbija ne može biti ponižena eventualnim konačnim rešenjem – rekao je predsednik.

Diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da se pozicija Srbije u međunarodnim odnosima poboljšala i zato su SAD spremne da pregovaraju.

– Ovaj sastanak nije organizovan bez Trampa, on je u toku. To je inicijativa Trampove administracije, linije koju on kontroliše. SAD ostaju pri priznanju, ali otvoreno je pitanje u kom obliku, to je novina. Amerika tome pristupa pragmatično, to je potvrda njihovog ranijeg stava da ne postoje crvene linije, koji je izneo savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Bolton, i volje da se uvaži interes Srbije, koji bi u konkretnom slučaju mogao da se odrazi na sever KiM.

Dodaje da je interes Trampove administracije da se pitanje KiM reši za vreme tekućeg mandata.

– Otvara se mogućnost korekcija granica i eventualnog razgraničenja. Pitanje je pregovora na koji način postoji mogućnost dogovora dve strane. SAD ne ubrzavaju odluke, interes SAD je da se to reši na pravi način – podvukao je Milivojević.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković mišljenja je da Amerika otvara prostor za dogovor Beograda i Prištine, što ranije nije bio slučaj.

– SAD su do juče smatrale da je Kosovo gotova stvar, a sada su spremne za razgovor, ne žele da Albanci dobiju sve, a Srbi ništa. Proces je još uvek otvoren. Srbija bi mogla da se dogovori za korekciju granica, jer je vraćanje Kosova Srbiji nerealna opcija. Najoptimističnija verzija je podela po etničkim linijama, normalizacija odnosa i uključivanje u šire evropske i evroatlantske integracije – istakao je Stanković.

Izvor: kurir.rs