Doktor Zoran Gojković: S merama nastavljamo kao do sada – završena sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba održana je danas, a glavne teme su rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, uslovi za ulazak u Srbiju i analiza stanja u školama.

Nakon sednice obratio se doktor Zoran Gojković:

– Svakodnevno taj broj se povećava minimalno, sve postojeće mere koje imamo doprinele su da nemamo nagli rast broja zaraženih. Potrebno je da nastavimo ovo što smo radili do sada i da se svi vakcinišemo. Vakcina je nešto što nas u ovom trenutku može izvući iz epidemije – rekao je Gojković.

Danas su analizirane 2 stvari.

– Zahtev da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na onlajn nastavi da se ocenjuju u malim grupama u školama gde za to postoji mogućnost, tako da će Ministarstvo poklušati da nađe model da im se to dozvoli. Druga stvar je ulazak građana Srbije u zemlju. Svi oni koji budu potpuno vakcinisani, odnosno sa potvrdom o vakcinaciji iz Republike Srbije, biće im omogućeno da uđu u Srbiju bez PCR testa i bez izolacije. Ista je situacija i sa strancima ako su u potpunosti vakcinisani vakcinama iz Republike Srbije, odnosno dve doze fajzerove, dve doze Sputnjik V, dve doze Sinofarm vakcine. Podrazumeva se da je i jedna doza Astrazeneka u ravni sa ove tri vakcine.

Po svemu sudeći danas neće biti novih mera. To je na početku sastanka rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, ali razgovor je i dalje u toku. Premijerka Brnabić je rekla da je to kompromis između medicinskog i privrednog dela Kriznog štaba i da u ovom trenutku ne vidi mogućnost za promene.

– Eventualne promene su ostavljene za sednicu koja će biti u ponedeljak, ali razgovor se i dalje vodi. Štab donosi odluku u vezi sa ulaskom u Srbiju. Razgovara se o tome da naši građani koji su vakcinisani i revakcinisani mogu da uđu u Srbiju bez PCR testiranja, a ostali sa negativnim PCR testom – kaže izvor.

Prethodno je Vlada Srbije u nedelju na predlog Kriznog štaba odlučila da od 22. marta od 6 sati ostanu zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri.

Očekuje se da će članovi Kriznog štaba najtvrđi stav imati oko otvaranja ugostiteljskih objekata i tržnih centara. Kako je juče rekao epidemiolog Predrag Kon, danas će se sigurno razmatrati i otvaranje bašta kafića, a da će on morati da objašnjava svoje razloge zašto sada nije trenutak i naglašava da treba sačekati da počne da pada aktivnost virusa.

– Glavno mesto nepoštovanja mera su ugostiteljski objekti, prvenstveno kafići i restorani. Svako ko uđe, nosi masku, a onda je skine na mestu gde sedi. Ja nosim masku i dok pijem kafu. Nije istina da to ne može da se sprovodi, isto važi i za jelo. Restorani su, dokazano naučnim istraživanjima, mesto gde se najvše ljudi zaražavaju – objašnjava doktor Kon.

Danas bi trebalo da se donese odluka o uslovima za ulazak u Srbiju, zbog nadolazećih praznika. Podsetimo, premijerka Ana Brnabić još pre nekoliko dana najavila je da bi moglo da dođe do promena uslova na granici.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da ukoliko se budemo pridržavali svih mera Vaskrsa, i ako budemo imali dobar obuhvat vakcinacije protiv korona virusa, najveći hrišćanski praznik bismo mogli da proslavimo „otvoreni“, samo uz maske, držanje distance i dezinfekciju. Uz ogradu da je još teško precizno odgovoriti na pitanje da li ćemo i pod kojim merama slaviti Vaskrs, profesor Tidorović objašnjava da pravoslavni, koji je 2. maja, ne bi trebalo da predstavlja veliki problem, što se ne može reći i za katolički koji je 4. aprila, dakle za nepune dve nedelje.

Kada je reč o školskim ustanovama, kako sada stvari stoje, ostaće sve isto. Predškolska deca idu u vrtiće, najmlađi od prvog do četvrtog u učionice, a svi ostali nastavu pohađaju onlajn.

Izvor: kurir.rs