Doktor Stevanović savetuje: Ako imate ove simptome, odmah se javite jer lečenje traje do tri nedelje

Infektolog Goran Stevanović upozorio je građane da je sve veći broj pacijenata između 30 i 50 godina sa ozbiljnom kliničkom slikom i ozbiljnim pneumonijama. Apeluje na građane da se u slučaju pojave simpotoma jave kovid ambulantama i da se redovno javljaju ukoliko im se stanje pogorša.

Dr Stevanović je objasnio da neki pacijenti od početka imaju simptome, dok drugi imaju usporen tok bolesti koji traje nekoliko dana, a potom se pogoršava.

– Apelujem na one koji se odmah jave kovid ambulantama i dobiju simptomatsku terapiju i uputstvo da se jave u slučaju pogoršanja zdravstvenog stanja, da to i urade, pa makar se i svaki drugi dan javljali. Tok bolesti je kod nekih bolesnika nepredvidiv i neophodno je javljanje – istakao je Stevanović.

Doktor je poručio građanima da vode računa o svom zdravstvenom stanju, i da ukoliko ne mogu da smanje temperaturu dva ili tri dana za redom, ako osete tegobe sa disanjem ili jaku malaksalost, da se odmah jave kako bi se uradili dodatni pregledi i da bi bili upućeni na dalje lečenje.

– Sada su kliničke slike takve da zahtevaju dugotrajniju terapiju i to su razlozi zašto su nam potrebni dodatni bolnički kapaciteti. Trudimo se da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata ne ostane bez mesta u bolnici. Sigurno ćemo to uspeti u naredna dva 2-3 dana, a u narednom periodu zavisi od svih nas i poštovanja mera – naglasio je direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

– U ovom talasu sada viđamo kliničke slike koje zahtevaju dugotrajniju terapiju, to su ozbiljni bolesnici koji zahtevaju dve i tri nedelje lečenja, to je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti – rekao je dr Stevanović.

Izvor: tanjug.rs