Doktor Stevanović iznenadio izjavom: Imaćemo novoobolele u junu – pojavilo se novo žarište

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije izjavio je danas da se epidemija ne gasi, već se samo smiruje i da će novoobolelih biti i tokom juna, a možda i nakon toga.

„Priča se neće završiti u maju. Imaćemo novoobolele i tokom juna, možda i iza toga“, rekao je dr Stevanović.

On je naveo da je u ustanovi kojom rukovodi popunjenost kapaciteta oko 75 odsto, da se na respiratoru nalazi samo jedna osoba, dok je devet pacijenata na intenzivnoj nezi.

„Krajem prošle nedelje je bilo do 50-ak pregleda za noć, noćas je pregledan 81 pacijent. Epidemija se ne gasi, ona se polako smiruje, ali to smirivanje može da potraje“, naveo je Stevanović.

On je kazao da se definitivno „ušlo u početak kraja“, te da je najbitnije kako će popuštanje mera, ali i ponašanje i kretanje ljudi da se odrazi na ukupan broj obolelih, što će se videti u narednih pet do sedam dana.

Brine ga pojava novih žarišta kao što je Leskovac. Na sastanku sa predstavnicima sindikata, C0vid bolnica i ministrom zdravlja, kaže da će izneti stav da se ne smeju značajno smanjivati kapaciteti za prihvat obolelih jer „iako su nam cifre dobre, ne smemo da se opuštamo“.

„Moramo biti spremni da primimo sve one koji zatraže pomoć. Priča se neće završiti u maju. Imaćemo novoobolele i tokom juna, možda i iza toga“, zaključio je Stevanović.

Izvor: tanjug.rs