Doktor Nestorović otkriva dosad neviđeni način vađenja krpelja: Potrebne su samo dve stvari koje imate u kući (VIDEO)

Prof. dr Branimir Nestorović, čuveni pulmolog i alergolog iz Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“, objasnio je kako se krpelj vrlo jednostavno i bezbedno može izvući. Ali za ovu metodu, važno je da ste ga primetili u roku od 24 sata.

– Ako primetite krpelja u koži, unutar prva 24 sata, on ne sisa. Pošto ne sisa, to je beznačajno. Znači, prvo treba da ga udavite. Namažete kremu, bilo koju, stavite preko njega i on će se ugušiti posle svega par minuta. Onda uzmete pincetu i odvrnete ga – objašnjava dr Nestorović za linkTV.

Krpelj se, podseća doktor, ukopava u kožu u smeru kazaljke na satu, a vi treba da ga lagano odvrćete u suprotnom smeru.

– Nemojte da ga čupate, jer će onda ostati glava pa će se inficirati. Nego samo odvrnite – ističe Nestorović. Ako je prošlo više od 24 sata kako ste krpelja primetili na sebi ili na detetu, onda nakon što uklonite krpelja, pijete amoksicilin, savetuje na kraju čuveni alergolog.

– Mnogi antibiotici mogu da se piju od tri do pet dana, kao amoksicilin, i to vam je to – zaključuje on na kraju.

Krpelji su napasnici koji su upravo u ovom periodu najaktivniji. Ako se ne uklone iz tela na vreme, mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili lajmske bolesti. Ovi paraziti vole vlažna mesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju.

Zato, kada se pregledate, posebnu pažnju obratite na: pazuh, prepone, kožu stomaka i iza uva.

ZDRAVO SA PROFESOROM NESTOROVIĆEM – Kako bezbedno ukolniti krpelja?

Proleće otvara sezonu krpelja. Poslušajte savet dr Baneta Nestorovića kako da bez posledica odstranite krpelja sa kože.Sve epizode emisije „Zdravo sa profesorom Nestorovićem” gledajte na >> www.linktv.rs/zdravo-sa-profesorom-nestorovicem/

Gepostet von linkTV am Mittwoch, 24. April 2019

Crvenilo na koži nakon vađenja krpelja prolazi postepeno, ali ako nakon mesec ne nestane i pojave se neobjašnjivi simptomi poput: temperature, bolova nepoznatog porekla u kostima i zglobovima, malaksalost (naizgled simptomi gripa).

Tada inficirana osoba dolazi do lekara, gde se pregledom krvi i posebnim testovima može ustanoviti početna faza lajmske bolesti.

Izvor: telegraf.rs