Doktor Kon optimista: „Ja sada imam osećaj da ovu neman možemo da savladamo“

„Polako počinjem da verujem da možemo da obuzdamo ovu neman“, rekao je danas na redovnoj konferenciji za medije epidemiolog Predrag Kon i to je prvi put od kako smo ušli u borbu sa opakim korona virusom, da je jedan stručnjag dao optimistične prognoze.

Srbija ulazi u 19. dan teške borbe sa pošesti kakva je korona virus. U toj borbi nije sama. Pošto istu bitku bije praktično cela planeta. Međutim, ovo je prvi dan u kom smo mogli čuti optimistične prognoze našeg eminentnog epidemiologa. Profesor doktor Predrag Kon izgovorio na redovnoj konferenciji za medije na kojoj se svakodnevno u isto vreme građani obaveštavaju o novim podacima.

Govoreći o merama koje su dosad preduzete, ali i novim strategijama ustanovljenim nakon niza sastanaka sa stručnjacima koji su prekjuče iz Kine doputovali u Srbiju. Po prvi put govori se o pobedi koju će Srbija odneti u mučnoj borbi sa korona virusom, a sve zahvaljujući novom pristupu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio je na početku konferencije da je tokom konsultacija sa stručnjacima iz Kine doneta nova odluka da će sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom, biti testirane na COVID 19.

– Prelazimo u to da mi napadamo virus, da ga identifikujemo i da se borimo sa njim – kazao je odlučno Lončar.

– Mislim da se sada javlja dodatna motivacija. Makar to osećam od svojih saradnika. Naći ćemo način da motivišemo kolege iz domova zdravlja da se uključe sa malim „korona centrima“. Tu će dolaziti ljudi da se testiraju. Kojom će se brzinom oni formirati, videćemo. Ali svaki dan je važan. Mislim da je realno da na celoj teritoriji Srbije budu podignuti za nedelju dana. Polako počinjem da verujem da možemo ovu neman da obuzdamo – rekao je Kon.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je zatim da ga lično raduje to što je kazao doktor Kon.

Izvor: blic.rs