Dodajte ovo u svaku saksiju da vam muškatle cvetaju kao lude

Jedna od najpopularnijih vrsta cveća na našim prostorima jesu muškatle. Lakom održavanju i jeftinoj ceni duguju popularnosti koju imaju, a pre svega raskošnoj lepoti njihovog cveta.

Saksije sa muškatlama najlepši su ukras svake bašte ili balkona, tokom leta, a da li ste znali da mogu da cvetaju do kasne jeseni?

Ukoliko biljka nema dovoljno joda, razvijaće se usporeno i biti podložnija bolestima. Jod u biljkama reguliše protok vode i razmenu kiseonika i čini ih otpornijim. Kod biljaka koje cvetaju produžava vreme cvetanja, ali ga možete koristiti i kod drugih biljaka, kao i za zalivanje povrća u bašti.

Od proleća do jeseni muškatle je dobro dva puta mesečno zalivati vodom u kojoj se nalazi prihrana za biljke na bazi fosfora.

Obezbediti muškatlama dovoljno joda veoma je lako – stavite kap farmaceutskog joda u litar vode, a potom sipajte 50 ml te vode s jodom uz unutrašnje ivice svake saksije. Pazite da ne preterate jer možete da oštetite koren i pripazite da ga ne koristite sa proizvodima za biljke u kojima već ima joda jer će doza biti prevelika.

Izvor: stil.kurir.rs