DOBRO DOŠLI U SRPSKI ALKATRAZ: Otvara se novi zatvor koji će primati 500 robijaša, imati 10 zgrada i stotine kamera! (FOTO)

Novi Kazneno-popravni zavod (zatvor) u Pančevu za smeštaj 500 lica lišenih slobode, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika biće danas otvoren.

Novi pančevački zatvor otvoriće ministarka pravde Nela Kuburović, a otvaranju će prisustvovati i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel, kao i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

KPZ u Pančevu je jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji, sa smeštajnim kapacitetom za 500 ljudi lišenih slobode. Građen je dve godine, u skladu sa standardima evropskih zatvorskih pravila i moće da se poredi s najsavremenijim zatvorima Evropske unije, kažu u Ministarstvu pravde. Projekat je finansirala najvećim delom Razvojna banka Saveta Evrope, uz kofinansiranje Republike Srbije.

Ovaj Kazneno-popravni zavod sastoji se od 10 zgrada – dve za smeštaj osudenika, kuhinje, upravne zgrade, prijavnice, zgrade za posete i tehničkih prostorija, a prostire se na površini od 24.000 kvadrata. Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za nadzor.

Zatvor je opremljen nameštajem koji prave „stanari“ zatvora u Požarevcu – Zabeli, Sremskoj Mitrovici, Valjevu i Nišu (kreveti, dušeci, stolovi, stolice…), a koji su prethodno prošli stručnu obuku za rad metalskim i drvnim pogonima u pomenutim zatvorima.

Izvor: kurir.rs