DOBRA VEST: Još 81 lek na moći će na recept, mnogi od njih izuzetno skupi

Ako Vlada Srbije danas odobri novu listu lekova, građani će od sredine meseca na recept, o trošku osiguranja, dobijati još 81 lek, među kojima je 51 potpuno novi preparat, koji dosad nije „pokrivalo“ osiguranje, saznaju „Novosti“.

Istovremeno se sa liste skida 181 lek, ili po zahtevu proizvođača, ili zbog neusaglašavanja cene, ali u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja tvrde da se time ni na koji način ne ugrožava terapija, jer na listi ima tzv. paralela, odnosno istih lekova samo od drugog proizvođača.

Na novom spisku su inovativni lekovi za lečenje hronične limfocitne leukemije, hepatitisa C i karcinoma dojke, koji predstavljaju izuzetno skupu a ujedno i najsavremeniju terapiju koja se koristi u najrazvijenim evropskim zemljama.

Takođe, za lečenje plućne arterijske hipertenzije za lek „bosentan“ priširena je indikacija, pa će svi oboleli od ove bolesti ubuduće moći da dobiju taj lek o trošku osiguranja.

Od ukupno 81 novog medikamenta, na tzv. listu A, za koju se plaća fiksna participacija po kutiji od 50 dinara, stavlja se 25 lekova, na listu A1 – 42 leka za koje se plaća procentualno učešće u troškovima terapije, a ostali su na još dve liste – za ambulantnu i bolničku primenu, i na posebnom režimu izdavanja.

– Lista se proširuje lekovima koji predstavljaju terapijsku alternativu preparatima koji su već bili na listi, bilo da su inovativni ili generički, čije uključivanje ne zahteva dodatna finansijska sredstva u odnosu na cene postojećih lekova – objašnjava, za „Novosti“, v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje doktorka Sanja Radojević Škodrić. – Na ovaj način osiguranicima se daje mogućnost lečenja potpuno novim lekovima, koji predstavljaju savremeniju terapiju u odnosu na do sada dostupnu terapiju na listi lekova, a bez izdvajanja dodatnih finansijskih sredstava.

Tako će se, otkriva za „Novosti“ dr Radojević Škodrić, na recept obezbediti lekovi različitih terapijskih grupa – za kardiološka, infektivna, respiratorna oboljenja, gastroenterološka oboljenja…

– Na novoj listi lekova biće ukupno 2.439 različitih medikamenata za koje je izdata dozvola za lek, plus 733 različita leka na D listi, koji se obezbećuju i izdaju po posebnom protokolu jer nisu registrovani u Srbiji – kaže v.d. direktorka RFZO.

– Najveći broj lekova – 884, primenjuje se u bolnicama, a 893 leka se izdaju samo uz fiksnu participaciju, koje je oslobođen jedan broj osiguranika.

Po dobijanju saglasnosti Vlade, nova lista lekova stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

– Lekovi koji se stavljaju na listu, u skladu sa Uredbom Vlade, obezbeđuju se u postupku centralizovane javne nabavke, što znači da će nakon stupanja na snagu nove liste biti sproveden postupak nabavke – kaže dr Radojević Škodrić.

– Zahvaljujući usaglašavanju sa kursom evra iz Uredbe Vlade, reviziji sa uporedivim cenama lekova u referentnim zemljama, za 98,6 odsto lekova cene se snižavaju na listi lekova, i to u rasponu od 0,86 do 55,5 odsto.

Izvor: kurir.rs