Do tri godine zatvora za putnike bez maske: Komunalna milicija od petka će kontrolisati GSP

Putnici će u javnom prevozu morati da nose maske i rukavice, a u slučaju da neko pokuša da uđe u vozilo GSP bez ove zaštite, intervenisaće komunalna milicija.

– Obaveza vozača i kontrolora je da ne puštaju u autobuse osobe bez maski i rukavica. Ukoliko puste takvu osobu, krivično će odgovarati (za šta je zaprećena kazna do 3 godine zatvora, prim. aut.). Ukoliko građanin insistira da uđe bez zaštitne opreme u autobus, kontrolor poziva komunalnu miliciju, koja građanina udaljava. Ukoliko neko bude bio baš bahat i insistirao da uđe u prevoz, takođe podleže krivičnoj odgovornosti – kaže za Ivan Divac, načelnik komunalne milicije u Beogradu.

Jovica Vasiljević, gradski sekretar za javni prevoz naveo je da su u vozilima obeležena sedišta koja mogu da se koriste, kao i gde će moći da se stoji, a u slučaju da se putnici ne pridržavaju propisanih mera ili da su sva obeležena mesta popunjena, vozačima je dozvoljeno da u vozila ne prime putnika. On je objasnio da poslodavci mogu za svakog zaposlenog da uplate restriktivnu kartu, to jest da kupe kartu od 8. maja do kraja meseca.

Izvor: kurir.rs