Đurđevdanski običaj: Devojke danas beru ovu biljku koje priželjkuju udaju

Na dan pred Đurđevdan među običajima koji su zastupljenju u jugoistočnoj Srbiji jeste i branje broćike, poznate i kao prilip. Ovu biljku traže neudate devojke, a čim je ugledaju, lepe je na sebe. Simbolika ovog običaja kaže da će za njih, poput prilipa, „lepiti“ mladići.

Važnost ovog običaja za devojke pred udaju bila je u neko prošlo vreme izuzetno važna, ali je zanimljivo da je danas u određenim krajevima naše zemlje zadržala jaku simboliku.

Kao i ranije, i danas „na branju“ gledaju momci i devojke koje pored prilipa beru i zdravac koji im donose zdravlje, ali i drugo bilje, poput đurđevka i jorgovana. Ove biljke zatim stavljaju u vodu kojom se umivaju kako bi cele godine, do narednog Đurđevdana, blistale lepotom.

Prilip osim što zauzima važnu mesto u predđurđevdanskim običajima, veoma je i zdrav jer sadrži eterična ulja, flavonoide, saponine, tanine i organske kiseline.

Bere i drugo cveće i travke kako bi se njima okitile kapije, ograde, vrata, prozori, kuće, staje i torovi. Đurđevdansko kićenje donosi zdravlje i blagostanje porodici i čuva njihove posede. One se u pojedinim krajevima baca nakon što se sasuši, a ponegde se pravi za pripremu eliksira ili čajeva.

U nekim delovima Srbije zastupljen je i običaj krađe kapije u jutro na Đurđevdan – momci ukradu kapiju kuće u kojoj živi devojka za udaju, a koju oni ovim običajem biraju kao najpoželjniju.

Izvor: prva.rs