Đaci koji budu dolazili u školu moraće da nose maske – ko se protivi, platiće kaznu

Ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio je nekoliko modela koji kombinuju redovnu i onlajn nastavu, ali je nedugo zatim predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno rekao da „ne isključuje mogućnost kompletne onlajn nastave, te da je zdravlje na prvom mestu“.

Kako je rekao ministar Šarčević, „od septembra će disciplina u školama morati da bude mnogo stroža nego ranije, te će tako učenik za nenošenje maske prvo biti opomenut, zatim ukoren, a ukoliko nastavi da skida masku i suspendovan“.

– Donećemo posebna pravila i uredbu koja važe u vanrednim situacijama da učenik može biti suspendovan, jer ako bude češće skidao masku on bi ugrožavao bezbednost druge dece. Mere moraju da se poštuju – naveo je ministar Šarčević.

Naime, škole će za nastavnike i drugo osoblje nabaviti maske, a za učenike to će raditi roditelji. Preporuka ministra je da se za decu nabave pamučne maske koje mogu da se peru i koje su prilagođene njihovom uzrastu.

Ministarstvo prosvete će Kriznom štabu predstaviti nekoliko modela kako bi od 1. septembra mogla da izgleda nova školska godina. Naravno, sve će zavisiti i od toga kakva će tokom jeseni biti epidemiološka situacija u Srbiji.

Roditelji će biti u prilici da odaberu opciju po kojoj bi njihova deca nastavu pratila onlajn, od kuće. A jedino bi imali obavezu da dođu u školu da odgovaraju.

– Neki roditelji su uplašeni, ima i porodica u kojima je neko pozitivan na koronu, ima i onih sa drugim oboljenjima pa se plaše da će deca doneti virus iz škole – objasnio je Šarčević.

Izvor: kurir.rs