Đaci do 5. razreda u klupe, stariji u škole kombinovano – sutra konačna odluka

Sutra ćemo konačno saznato sve o tome kako će izgledati nova školska godina. Ono što je za sada poznato je da će učenici u mlađim razredima – do četvrtog, a najverovatnije i petog razreda, biti u učionicama, dok će stariji nastavu pohađati u školama i na daljinu.

Kako je najavila Ana Brnabić, roditelji će dobiti svojevrsno “Uputstvo za roditelje”, uz video koji se priprema zajedno sa UNICEF organizacijom, a odnosi se na ponašanje đaka u školama i proveru zdravstvenog stanja dece kod kuće, pre polaska u školu.

Kako će tačno izgledati kombinovana nastava za starija odeljenja saopštiće sutra ministar prosvete Mladen Šarčević, zajedno sa svim ostalim detaljima. Po predlogu ministarstva, reč je o “većoj šemi koja bi se pravila prema tipu škole i broju đaka”.

“Važno je da i učenicima od petog do osmog razreda omogućimo boravak u školi i napravili smo takav režim da se u tri sata radi po četiri časa, da postoji dovoljno odmora i vremena da se prostorije dezinfikuju, da se nastavi dalje. Osnovci bi od prvog septembra trebalo da imaju po četiri časa u školi, a časovi bi trebalo da traju po 35 minuta. Već od oktobra nastojaćemo da se pojača broj časova za učenike osmog razreda”, najavio je Mladen Šarčević.

Tako bi od 8 do 11 sati u školu, po toj šemi, dolazili učenici prvog i drugog razreda. Termin od 11 do 14 sati rezervisan je za treći i četvrti razred, od 14 do 17 za peti i šesti, a od 17 do 20 sati je termin sedmaka i osmaka.

TV predavanja za školarce su spremna.

“Imam dvoje dece u osnovnoj školi. Šema po kojoj bi deca sedela kod kuće i onlajn slušala nastavu, a u školu išla samo da odgovaraju je katastrofa. To znači da bi roditelji kod kuće morali da rade s decom, pripreme ih za testove, kontrolne, pismene, odgovaranje, a nastavnici samo da provere znanje. Ne znam na šta će to da liči, potpuno je drugačije kada uživo vežbaju za kontrolni sa nastavnikom – on im kaže na čemu će insistirati pri proveri znanja, na šta da obrate pažnju, na času vežbaju konkretne zadatke”, navodi Ž. B., otac dva osnovca.

Majka srednjoškolca u jednoj beogradskoj gimnaziji takođe nije pozitivno iznenađena idejom o onlajn nastavi.

“Nešto bolje zvuči ta kombinovana nastava – kada će deo predavanja da slušaju u školi. Moje dete, a smatram da je to slučaj i sa ostalima – ništa nije naučilo tokom drugog polugodišta prošle školske godine”, navodi G. P. iz Beograda.

“Ništa nisu naučili tokom prošle školske godine, a bilo bi katastrofa da propuste još jednu školsku godinu. Ne poznajem nijedno dete koje je kod kuće učilo kao što to čini u školi – kod kuće im je knjiga uvek nadohvat ruke i više se prepisuje nego što se samostalno radi. Čula sam neki predlog da deca nedelju dana ‘idu’ onlajn u školu, a potom nedelju dana da odgovaraju u učionicama. Mislim da je to besmisleno”, navodi ova majka.

Deca bi se još nekako snašla sa predmetima poput biologije, istorije, geografije koje mogu da se nauče kod kuće.

“Ali, mislim da će biti veliki problem sa matematikom, fizikom, hemijom i drugim prirodnim predmetima koji treba da im se objasne uživo, u razgovoru sa nastavnikom koji im odmah objasni što im nije jasno”, ističe ona.

Nastava u školi zahteva određenu pažnju i učenici dok traju predavanja mogu mnogo toga na nauče, što nije slučaj sa online nastavom gde od nastavnika uglavnom samo dobiju zadatke ili pitanja na koje treba da daju odgovor. – dodaje ona.

Vajber, Zoom, Skajp, Google učionica, Teams, Edmodo, gejmerska platforma Discord – sve su to koristili nastavnici, najčešće srednjih škola, u onlajn nastavi tokom protekle školske godine, kombinujući i učeći se savremenoj tehnologiji zajedno sa decom.

Izvor: nova.rs