Direktorka Teslinog muzeja: On je najveći Srbin ikada, postoje dokazi – EU ispravila veliku grešku

Nakon protestne note zvaničnog Beograda, Evropska Unija skinula je sa zvaničnog sajta deo teksta u „uglu za učenje“ u kojem je pisalo da naš najveći naučnik nije srpskog porekla, već je bilo navedeno da je Nikola Tesla „čuveni Hrvat“.

Ministarstvo kulture i informisanja zadovoljan je ispravkom, „imajući u vidu da je navedeni sadržaj interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih“.

– Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom na to da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika – saopštilo je ministarstvo.

I Ivona Jeftić, v. d. direktorka Muzeja Nikola Tesla, rekla je da joj je drago što je ova greška ispravljena jer se istorija ne sme pogrešno interpretirati.

– Tesla je najveći Srbin svih vremena, o čemu postoje i brojni dokazi. Potiče iz pravoslavne svešteničke porodice i oba roditelja su mu pravoslavci. I sam je sa ponosom isticao da je pravoslavni Srbin – naglasila je Jeftićeva i dodala da muzej čuva više od 200.000 autentičnih Teslinih spisa i ličnih predmeta, pa i krštenicu i urnu slavnog naučnika.

Izvor: kurir.rs