Direktor RHMZ: Padamo na nulu, u Beogradu i do 15 centimetara snega – mećava stiže u nedelju

Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) navodi da je prvi sneg ove nedelje bio uslovljen prilivom hladnog vazduha koji je strujao iznad Srbije.

– U četvrtak se u čitavoj zemlji očekuje naoblačenje sa kišom, u planinama sa snegom. U petak i subotu oblačno, ponegde sa kišom, u planinama sa snegom, u noćnim satima kratkotrajni sneg moguć je ponegde i u nižim predelima brdsko-planinskog dela Srbije – navodi Nikolić.

Pravo zahlađenje sledi drugog dana vikenda, a temperature neće preći jedan stepen.

– U nedelju očekujemo zahlađenje, sa kišom i snegom, posle podne i noću sneg u svim predelima uz stvaranje, a u planinama povećanje snežnog pokrivača. I početkom naredne sedmice biće hladno sa snegom, pa se očekuje povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara – zaključuje Nikolić.

Prema sadašnjoj prognozi, u nedelju će napadati oko 10 do 15 centimetra snega i ovog puta zadržaće se u nižim predelima, najavljuju meteorolozi.

Prvi sneg koji je u utorak vejao u Srbiji opstao je samo na planinama. Trenutno ga najviše ima na Kopaoniku, skoro pola metra, na Zlatiboru i Tari oko 25 centimetara, Staroj Planini 23, dok je na Divčibarama oko centimetara snega. Ova količina snega će se dosta povećati već narednih dana, a posebno u nedelju jer nas, prema rečima meteorologa, čeka sneg u celoj zemlji.

Izvor: informer.rs