Detaljna prognoza za septembar: Čeka nas toplo i suvo vreme, sa temperaturama iznad proseka

Profesor geografije i metoeorolog, Marko Čubrilo otkriva da je „izvesno da će ovaj mesec biti ekstremno sušan i znatno topliji od proseka“. Kako navodi, naredni dani donose suvo i toplo, a povremeno i veoma toplo vreme, sa temperaturama na koje nismo navikli u septembru.

Kao najava jesenjih dana, noći će biti osetno svežije, što neće smetati dnevnim temperaturama da do vikenda dostižu maksimume od 24 do 29 stepeni, dok se na jugu očekuje i do 33 stepena.

– Posle 12.09. očekuju se maksimumi znatno iznad proseka koji će se na kopnu uglavnom kretati od +26 do +31, ponegde i do +32, dok bi u zaleđu Jadrana i na jugu Hercegovine ponegde mogli biti i oko +34 stepena Celzijusa.

Tek oko 18.09, oba glavna modela imaju signal za manje narušavanje anticiklona, slabu ciklogenezu nad severom Italije, naoblačenje uz manje osveženje u kišu povremeno – kaže Čubrilo.

Dodaje da tek posle 20.09. počinje da se javlja signal za moguće konkretnije zahlađenje, ali navodi da je o tome još rano govoriti.

– Ovaj septembar će, osim ukoliko poslednjih 5-6 dana ne donesu neku veliku kišu biti vrlo sušan, to je u skladu sa dugoročnom prognozom i vrlo je verovatno da će i oktobar doneti deficit padavina, ali će temperaturno biti prosečan – zaključuje Čubrilo.

Izvor: blic.rs