Detaljna analiza vremena za praznike: Sutra čak 30 stepeni, za Uskrs toplo, a za prvomajske praznike sneg

U petak će preovlađivati sunčano i veoma toplo, uz slab i umeren, južni i jugoistočni vetar, s temperaturama od 16 ujutro do 30 stepeni, a narednih dana…

Tokom noći u petak na subotu doći će do postepenog povećanja oblačnosti.

U subotu se očekuje hladnije, umereno i potpuno oblačno, mestimično s kišom ili pljuskovima s grmljavinom.

Lokalno se očekuju i obilnije padavine, uglavnom u zapadnim i centralnim krajevima. U subotu će na teritoriji cele zemlje biti na snazi žuti meteo-alarm zbog najavljenih padavina i jake grljavine, objavio je RHMZ na svom sajtu.

Žuti meteo-alarm označava potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike, savetuje RHMZ.

Do nedelje, u sunčanim periodima, visoka je vrednost UV indeksa i kreće se u rasponu od 5 do 7. Potrebno je preduzeti potrebne mere za zaštitu kože od UV zračenja ukoliko se boravi na suncu.

U pojedinim delovima Srbije visok je i indeks opasnosti od pojave šumskih požara. Budite oprezni ukoliko palite vatru na otvorenom tokom praznika.

Vreme narednih dana

U nedelju i početkom naredne sedmice svežije, promenljivo oblačno, u nedelju suvo, a u ponedeljak i utorak sa pojavom kratkotrajne kiše ili pljuskova.

U sredu, 1. maja, oblačno, hladno, povremeno sa kišom ili pljuskovima, na planinama iznad 1500 metara moguća je pojava snega.

Krajem perioda meteorolozi prognoziraju stabilizaciju i manji porast temperature.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu apeluje na građane da se prilikom odlaska u prirodu tokom prvomajskih praznika odgovorno ponašaju, odnosno da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi ukoliko ta mesta nisu za to predviđena i obezbeđena, kao i da ukoliko uoče vatru-požar odmah obaveste MUP na broj 193, odnosno najbližu šumsku upravu.

Najavljene visoke temperature za predstojeće praznike, kao i intenzivno obavljanje poljoprivrednih radova, veoma će pogodovati nastanku šumskih požara u narednom periodu, a kao što je poznato, prema sttističkim pokazateljima, u 98 odsto slučajeva njihov uzrok je ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar ili namerno paljenje, podseća Uprava za šume Ministarstva u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

U nameri da se predupredi nastanak šumskih požara, kao i u cilju preventivne zaštite šuma, Ministarstvo apeluje da se ne pale vatre prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, odnosno spaljivanje suve trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru.

„Takođe, ukazujemo da seča stabala, koja nisu obeležena/doznačena, nije u skladu sa planskim dokumentima gazdovanja šumama, te samim tim i nezakonita, odnosno kažnjiva“, navedeno je u saopštenju Uprave za šume.

Izvor: kurir.rs