Danas zaseda Krizni štab – moguće popuštanje mera za ugostitelje

Nova sednica Kriznog štaba biće održana danas u 16 sati u Palati Srbija. Prethodnih dana pričalo se o mogućnosti da se otvore bašte restorana i kafića.

O tome postoji okvirna saglasnost u Kriznom štabu, ali nema dogovora na koji bi način rad bašti bio omogućen, a kamoli o otvaranju unutrašnjeg dela ugostiteljskih objekata.

Ekonomski deo Kriznog štaba zalaže se za potpuno otvaranje ugostiteljskih objekata, i unutrašnjeg dela i bašti. Ovaj deo štaba smatra da rad bašti treba dozvoliti bez naročitih ograničenja, unutar objekata da stolovi budu udaljeni jedan i po metar, a da može da sedi najviše po dvoje.

Medicinski deo štaba procenjuje da je otvaranje unutrašnjosti kafića i restorana nedopustivo, a da bi mogao biti dozvoljen rad bašti pod posebnim uslovima – razdaljina stolova, limitiran broj gostiju i obavezno nošenje maski, osim kada se konzumira poručeno.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potvrdila je da je danas nova sednica Kriznog štaba u 16 sati i navela da će se prethodno sastati sa stručnim delom tog tela kako bi se razmotrilo koliko je moguće popuštanje mera.

Ona je rekla da se vidi stagnacija, čak i blagi pad novozareženih u Beogradu, gde je i najviše vakcinisanih građana.

– Obratićemo se javnosti nakon sednice Kriznog štaba. Saslušaću lekare i videćemo da pokusamo da nađemo neki balans – rekla je Brnabićeva.

Trudićemo se, kaže, da još malo relaksiramo mere, koje su sada među blažima u odnosu na zemlje Evrope, ali da će se voditi računa da nastavimo sa rezultatima jer, i ako su veliki brojevi novozaraženih, dosta su dobri.

– Vidimo stagnaciju, čak blagi pad, ali to ne smemo da ugrozimo – naglasila je Brnabić.

Izvor: pink.rs