Danas su Sveti Makaveji: Kako biste zaštitili dom dodajte ovaj začin u jelo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen sedmorici svetitelja, braće Makaveji.

Makaveji su bili starozavetni svetitelji i mučenici iz 2. veka p.n.e, a knjige o životu braće Antonina, Avima, Eleazara, Gurija, Evsevona, Adima i Markela sastavni su deo Svetog pisma.

Sveti Makaveji i njihova majka Solomona i učitelj Eleazar str.dali 166. godine p.n.e. kada ih je u.io imperator Antioh XI Epifan, koji je pokušao da u Jerusalimu uvede paganske običaje. Epifan je u Jerusalimski hram postavio kip grčkog paganskog boga Zevsa, ispred kog je prisiljavao Jevreje da se klanjaju.

Sveštenik Eleazar bio je posvećen Mojsijevom zakonu i prvi je odbio da se pokloni paganskom božanstvu, zbog čega je nast.adao. Sedmoro braće Makaveja i njihova majka Solomona, sledili su njegov primer pa su i oni isto završili.

Mošti svetih mučenika Makaveja čuvaju se u bazilici Svetog Andreja u Kelnu u Nemačkoj.

U narodu se veruje da da je dobro sve što se radi s bosiljkom, za koji se veruje da je božija biljka. Valjalo bi u kuvano jelo dodati ovog začina, ili se inhalirati. Ukoliko u svom dvorištu ili na terasi već nemate zasađen bosiljak, danas je pravo vreme da ga zasadite, jer se veruje da čuva dom.

Izvor: pink.rs