Danas su Sveti Adrijan i Natalija: Ako želite srećan brak, jednu stvar morate da uradite

Sveta mučenica Natalija Nikomidijska je ranohrišćanska svetiteljka i mučenica iz IV veka, supruga Adrijana Nikomidijskog sa kojim je zajedno pos**adala za veru hrišćansku.

Živela je početkom IV veka u Nikomidiji, drevnom gradu na obali Mramornog mora u Maloj Aziji. Natalija je odrastala u hrišćanskoj porodici. Udala se za bogatog i plemenitog mladića po imenu Adrijan. Bila je tajno hrišćanin, i njen muž – paganin.

Nakon što su Adrijan i ostali hrišćani umli, Natalija je njihove mošti prenela u Carigrad, i tamo ih sahranila. Posle nekoliko dana javio joj se Adrijan u snu i pozvao je da „i ona primi Božji venac slave“.

Pravoslavna crkva proslavlja mučenicu Nataliju, zajedno sa njenim suprugom Adrijanom i 23 mučenika 26. avgusta po starom Julijanskom kalendaru odnosno 8. septembra po novom kalendaru.

Posle nekoliko dana kada je Natalija zaspala u snu joj se, sav u svetlosti i krasoti, javio Adrijan i rekao: „Dobro je što si došla ovamo, sluškinjo Hristova i kćeri mučnička, hodi u pokoj svoj, pripremljen ti od Gospoda, hodi i primi doličnu ti nagradu!“

Veruje se da supružnici danas treba da im zapale sveću u crkvi i pomole se ovim rečima:

„Mučenici Tvoji Gospode, u str.danju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demna: Njihovim molitvama spasi duše naše.“

Izvor: kurir.rs