Danas su Mladenci: Na trpezu se ne iznosi pečenje, a ovo su narodni običaji koje valja ispoštovati

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetih 40 mučenika, koji su u narodu poznatiji kao Mladenci, jer su na taj dan za Hristovu veru str.dali mladići.

Zbog veze sa venčanjem ovaj praznik je u srpskom narodu i dan kada se daruju bračni parovi koji su se venčali u protekloj godini. Obeležava se uvek u vreme Vaskršnjeg posta. Običaj je da se umesi 40 mladenčića – kolačića premazanih medom i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Na ovaj dan, običaji nalažu, žene rano ustaju i mese mladenčiće za dug, srećan i sladak život, a nakon toga ih nude svim posetiocima koji u toku dana svrate u goste. Posećivanje mladenaca i donošenje poklona su savremeni običaji, ali sada već široko rasprostranjeni svuda. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak tog dana u goste dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, pa i hrana koja se tog dana sprema mora da bude u skladu sa tim – zbog vere, zdravlja i napretka mladog venčanog para i dece. Na Mladence je, kažu, pored mladenčića, dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv. Običaj je da se mladencima u goste nosi poklon.

Preporučuje se da Mladence danas bračni parovi proslave sami, bez prijatelja, kumova i članova porodice. Oni mogu spremiti ukusan ručak, razgovarati sa voljenima preko društvenih mreža i čestitke primiti video pozivom. Najbitnije je sačuvati bezbednost i zdravlje, tako da da bi bilo najmudrije iskoristiti mogućnosti koje nam tehnologija nudi i koje, u svakom slučaju, koristimo svakodnevno.

Ipak, ove godine zbog korona virusa bilo bi dobro odlaske u goste odložiti, ali nije na odmet znati običaje.