Danas su Letnje zadušnice: Ovo su narodni običaji koje vernici treba da ispoštuju

Pravoslavni hrišćani Zadušnice posvećuju svojim preminulim precima, a na taj dan, prema tradicionalnom običaju, obilaze grobove, pale sveće i služe pomen.

Prema narodno verovanju, sveća upaljena na zadušnice više vredi od svih drugih koje se pale za dušu pokojnika tokom godine. U istočnoj Srbiji se čak verovalo da sveća upaljena na zadušnice gori sve do sledećih Zadušnica, i da će mrtvi godinu dana biti u mraku ako im ne upalite sveću na zadušnice.

Vernici na zadušnice upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili tokom života.

U Crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, jednog od najvećih bogoslova iz Četvrtog veka: „Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte, dakle, da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih“.

Sem bogosluženja i molitve, postoje i običaji koji treba da se ispoštuju na zadušnice. Na groblju se pogača deli obavezno, a uz nju žito i neka druga hrana i slatkiši.

Narodni običaji za Zadušnice

Sem što se iznosi hrana na groblje i sveštenik dolazi da drži opelo upokojenima. Tada, prilikom uzimanja koljiva, svi ukućani uzimaju po neko zrno i bacaju ga na zemlju uz reči: „Večna pamjat, laka mu zemlja.“

U nekim krajevima Srbije, pak, ne izlazi se na groblje već se zadušnice obeležavaju postavljanjem trpeze u kući, a opelo za pokojnikovu dušu i spas na onom svetu održava se u crkvi. Tom prilikom domaćin donosi na papiru zabeležena imena svojih pokojnih predaka kako bi svako od njih bio pomenut u molitvi.

U nekim krajevima Srbije pojavila se praksa da mere sveće za Zadušnice na kilogram – kao šećer ili so. Međutim, stari poštovaoci istinskih običaja napominju da se za dušu ništa ne meri, pa se zato i sveće moraju kupiti na komad – onaj koji kupuje mora da zna za koliko duša usnulih u Gospodu će upaliti sveću na taj dan.

Izvor: republika.rs