Danas slavimo Svete mučenike Markijana i Martirija: Evo za šta danas obavezno treba da se pomolite

Sveti mučenici živeli su u vreme vladavine cara Konstancija II. Markijan je bio čtec, a Martirije ipođakon pri Sabornoj crkvi u Carigradu.

Bili su svedoci nepravednog progonstva carigradskog patrijarha Pavla, koje se dogodilo pod uticajem Arijeve jeresi na Dvoru. Njihovo učenje ne priznaje božanstvo Isusa Hrista.

Mada je bila osuđena u Nikeji 325, ona je i dalje unosila smutnju širom hrišćanskog sveta. Njene pristalice nemilosrdno su prgonili pravoslavni narod i sveštenike.

Tako su pr0gnali patrijarha Pavla i mu.čki ga ub.ili.

Neumorni opominjali na opasnosti od Arijevog mučenja. Kako su njihovi mudri argumenti smetali veoma uticajnim jereticima, dvojica božjih slugu našla se na me.ti prog0na, Prvo su probali da ih privole mitom i obećanjem dobrih položaja, ali kako su oni u svojoj veri ostali nepokolebljivi.

Na današnji dan, izgovorite ovu molitvu: Mučeniici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe, Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: njihovim molitvama spasi duše naše.

Izvor: espreso.rs