Danas se slave Sveti apostoli Vartolomej i Varnava: Na današnji praznik se ne radi ništa, a ovo obavezno zabranite deci

Sveti apostol Vartolomej jedan od 12 velikih apostola. Sveti Vartolomej je u našem narodu poznat i kao Vratoloma odnosno Vrtoloma, najpre je s apostolom Filipom i sestrom devicom Marijamom, a neko vreme i sa svetim Jovanom Bogoslovom, propovedao jevanđelje prvo u Aziji, zatim u Indiji i u Jermeniji… Sveti apostol Varnava jedan od Sedamdesetorice. On je rođen na Kipru od imućnih roditelja iz plemena Levijeva i učio se sa Savlom kod Gamalila. Zvao se najpre Josif, ali su ga apostoli prozvali Varnavom, Sinom Utehe, pošto je umeo vanredno da teši ljudske duše.

Ovaj praznik se u našem narodu naziva i Vratoloma (Vrtoloma), a danas se zaustavaljaju svi poslovi na polju.

Narod kaže da se deci brani da se penju po drveću, zabranjuje se kupanje u rekama, a ženama da „bućkaju“ mleko. U Homolju se obustavlja svaki rad, dok se u nekim delovima zemlje veruje da, ako radite na Vratolomu, postoji opas.ost od poplava, grada i oluje.

Sveti Vartolomej je svetac koji čuva useve i pazi da neko ne ore. Veruje se da Vartolomej ne prašta nevernicima koji danas rade, zbog čega rizikuju da im svi usevi propadnu.

„Smlatiće te kao Vrtoloma prasku” je rečenica koja se danas čuje u selima u Pomoravlju. U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete. Tek kada oni prilegnu i zadremaju, može doći do grada, ali to se retko dešava.