Danas od 6 ujutru obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru – nakon nedelju dana uvešće se i novčane sankcije

Od danas je u Beogradu obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, tj. autobusima, kafićima, poštama, salonima lepote, teretanama, tržnim centrima, odlučeno je juče na sednici Kriznog štaba, uz najavu da će biti sankcionisani svi oni koji krše propisane mere.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u narednih nedelju dana neće biti kazni za nepoštovanje odluka kriznog štaba o obaveznom nošenju maski, ali će se poštovanje te mere kontrolisati. Međutim, ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane, razmatra se i opcija kažnjavanja građana. Prema članu 77 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, oni koji ne poštuju propisane mere zaštite, što je i nošenje maski, rizikuju da plate kaznu od 20.000 pa sve do 150.000 dinara.

– Tokom prvih sedam dana neće biti kažnjavanja, već samo upozoravanja, a to će kontrolisati sve gradske inspekcije. U roku od 48 sati izaći ćemo sa odlukom u vezi sa okupljanjima na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Odlučeno je i da cela bolnica „Dragiša Mišović” ponovo postane kovid centar, a Opšta bolnica u Pančevu biće nam od pomoć u slučaju da se poveća broj zaraženih – rekao je Zlatibor Lončar.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je da su ove mere donete jer je najveći broj novozaraženih boravio u zatvorenom prostoru, gde je bio veći broj ljudi.

– U razgovoru dve osobe, ukoliko obe nose maske, verovatnoća za prenošenje infekcije je ispod jedan odsto, a ako ne nose, ide i do 70 odsto. To ne moraju da budu hirurške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primenjuju i druge mere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku – rekla je dr Kisić.

Na sednici kriznog štaba odlučeno je i da će test na kovid za strane državljane koštati 120 evra.

Izvor: kurir.rs