Danas je veliki praznik, Usekovanje svetog Jovana Krstitelja: Ovo su reči koje treba da izgovorite za zdravlje – a ovu stvar nikako ne radite

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju 11. septembra Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, dan smti svetitelja koji se, kao savremenik Isusa Hrista i njegov krstitelj, smatra poslednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zaveta.

Dan Usekovanja hrišćani provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno. Toga dana nema nikakvog slavlja, niti se u ruke uzima no.ž, u znak sećanja na stradanje Jovanovo.

Prema jevanđeljskim zapisima, Sveti Jovan je javno osuđivao razvrat rimskog društva i braneći javni moral nije štedeo ni judejskog cara Iroda, koji je svom bratu preoteo ženu Irodijadu i s njom se provodio u bludu i razvratu.

Sveti Jovan je pog**ljen na nagovor Irodijadine kćeri Salome koja je, kako kaže predanje, svojom zavodljivom igrom „sedam velova“ uspela da izmami carsko obećanje. Po nalogu Irodovom, Sveti Jovan je pos*čen, a njegovu glav.u je Saloma na tanjiru donela carici Irodijadi.

SPC posvećuje tri dana u godini ovom svetitelju i praznuje, pored Usekovanja glave svetog Jovana, Sabor svetog Jovana Krstitelja (20. januar) i Rođenje svetog Jovana (7. jul).

Sveti Jovan spada među najpoštovanije svetitelje i primer je čvrste volje, pravičnosti i poštenja.

U srpskom narodu postoji običaj bratimljenja – „po Bogu i svetom Jovanu“, a Jovanjdan je jedna od najčešćih slava.

Narodna verovanja i običaji

Ovaj praznik u narodu je poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek i Srbi ga izuzetno poštuju. Na današnji dan, ne radi se ništa od teških poslova – ni na njivi, ni u kući.

Danas se obavezno posti, a Srbi veruju i da na današnji dan ne valja ni jesti ni piti išta crveno. Danas ne valja ni uzimati noož u ruke. U nekim krajevima vodi se računa i da deca na današnji dan nikako ne jedu crveno voće i povrće – paradajz, crvene jabuke…

Posebno je interesantno verovanje u istočnoj Srbiji gde se veruje da na ovaj dan čak treba skidati i crveni končić sa ruke, koji prema sujeverju onome ko ga nosi, ostalim danima – donosi sreću! Naime, prema ovom verovanju nikako ne smete ostaviti crveni končić vezan, jer će vam od ovog dana sve “ići naopako”!

Pomolite se za zdravlje:

Molitva glasi: Uspomena pravednika slavi se pohvalama, a tebi je, Pretečo, dovoljno svedočanstvo Gospodnje da si se zaista pokazao časniji i od pr.roka, jer si se udostojio da u reci krstiš Onoga Koga si propoveao. Zato, postradavši za istinu, radujući se, objavio si radosnu vest onima koji su u adu, o Bogu Koji se javio u telu i uzeo greh sveta Koji nam daruje veliku milost.