Danas je Sveti prepodobni Mojsije Murin: Jednu stvar danas posebno treba da izbegavate

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodobnog Mojsija Murina.

Sveti prepodobni Mojsije Murin bio je Etiopljanin, a po zanimanju najpre je bio razbjnik i vođa razbojničke družine, a potom pokajnik i veliki podvižnik. Bio je rob, ali ga je gospodar zbog njegove rđave naravi i zbog toga što je izvršio ubistvo oterao, pa se on vratio razbojnicima. Zbog njegove velike telesne snage i bezobzirnosti razbojnici su ga izabrali za svog starešinu.

Odjednom je krenula da ga grize savest zbog nedela koja je činio, pa je ostavio svoju družinu, otišao u neki manastir i predao se potpunoj poslušnosti svom duhovniku i manastirskom redu. Mnogo se koristio poukama svetih Makarija, Arsenija i Isidora. Kasnije se povukao u jednu ćeliju i u samoći i tišini se molio i potpuno se predao trudu telesnim, molitvi, bdenju i razmišljanju o Bogu.

On se ispovedio duhovniku Isidoru i od njega je dobio savet da posti što više, ali kad i to nije pomoglo počeo je da ne spava noću i da se moli stojeći, a kasnije je uobičajio da po celu noć donosi vodu starcima sa udaljenog bunara.

Posle šestogodišnjeg truda, najzad ga je sveti Isidor čudotvorno iscelio od bludnih misli, maštanja i snova, na koje su ga nagonili dem0ni. U starosti je postavljen za sveštenika, osnovao svoj manastir i imao je sedamdeset pet učenika, a poživeo je u ovom životu do 75. godine.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

Pravi hrišćanin izbegava pohvalu ljudsku, ne samo izbegava nego ima istinski strah od nje.

Izvor: telegraf.rs