Danas je Sveti Nestor: Važno je da ovo nikako ne radite

Svi pravoslavni vernici znaju da je danas Sveti mučenik Nestor, učenik Svetog Dimitrija koji se jedini suprotstavio caru Maksimilijanu. U vreme str.danja Svetog Dimitrija Mirotočivog, beše u Solunu neki mladić Nestor koji se nauči veri Hristovoj od samog Svetog Dimitrija. Tada je hristoborni car Maksimijan priređivao razne igre i veselja za narod.

Car Maksimilijan uživao je u gladijatorskim borbama. Njegov ljubimac je bio nepobedivi gladijator Lije. Kad nije imao dobrovoljnih boraca, njemu su u arenu izvodili hrišćane.

Jednog dana mladić Nestor stupi pred svog učitelja i reče da više ne može da sluša o zv.rstvima gladijatora i izrazi spremnost da se bori sa Lijem. Dimitrije ga blagoslovi, prekrsti ga znamenjem krsta na čelu i na prsima blagosilja mladića i reče: „Lija ćeš pobediti, ali ćeš za Hrista postadati“.

Srpski narod veruje da je bio veliki junak. Predanja kazuju da je mnoge gradove spasao od ažd.aja i drugih prokletinja. U Levču se na ovaj dan ne otvaraju ambari i ne dira koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve.

Priča iz Podrinja kaže da su, Stojanu Deviću Turci iz Doboja oteeli najstariju ćerku. Otac peške krene za njima u poteru, ali razumljivo nije mogao da ih stigne. Oprhvan tugom nastavi da ide putem, kad pred njega izadje čovek u crnoj rizi na belom konju.

Stojan ga bogojažljivo pozdravi, a ovaj, skidajući kapuljaču, upita ga za nevolju. Stojan ispriča sve po redu šta mu se dogodilo, a neznanac mu reče da uzjaše iza njega, obode konja i poleteše zajedno uvis, pa za tili čas prestigoše one Turke.

Kad Turci videše nebeskog konja, padoše na zemlju i udariše glavom u bu.senje. Nestor koji ustvari beše taj neznanac u crnoj rizi i na belom konju, nikom ne oprosti život. Zatim uze dva turska konja, namaza ih nekim travama i svo troje poleteše do Drine.

Izvor: telegraf.rs