Danas je sveti Kalistrat: Veruje se da štiti od nesrće i teških bolesti, a evo šta treba da uradite

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Svetog mučenika Kalistrata.

Vojnik Kalistrat, rodom iz Kartagine, imao je pretka Neokora, koji je u vreme Hristovog rspeća i vaskrsenja bio u Jerusalimu i kao svedok tih događaja postao i sam hrišćanin.

Kad se vratio u svoj rodni grad Kartaginu, Neokor je preveo u hrišćanstvo celu svoju porodicu. Tako je i njegov potomak Kalistar bio odgojen u hrišćanskom duhu.

Imao je tu nesr.ću da je bio vojnik u Vizantiji u vreme cara Dioklecijana kada je preuzet najmasovniji progon hrišćana radi njihovog potpunog zatvaranja. Jednom dok se tajno molio, kolege oficiri koji su ga videli i prijavili ga komandantu.

Kada je njegov narednik Persentin otkrio da je hrišćanin, dao je naredbu da ga pr*biju, a potom bace u m0re.

Kaže se da se Kalistar, sutradan, vratio živ i zdrav, hodajući po vodi. Sveti Kalistrat je slava veoma malog broja porodica, a između dva svetska rata svoje svečare je imala u Beogradu.

Veoma je moguće da je i to jedna od slava koje su uzete ili kao zavet ili kao zahvalnost za izbavljanje od nesr.će ili teške bolesti, jer brojni vernici svedoče o čudima koja su se posle molitve ovom svetitelju dešavala.

Zato sutra valja otići u crkvu i pomoliti se Svetom Kalistratu, ukoliko imate u porodici ili poznajete nekog bolesnog, za zdravlje i dug život.

Danas izbegavajte svađe i sukobe.

Izvor: espreso.rs