Danas je Ognjena Marija – zaštitnica žena: Veruje se da se ne bi trebalo kupati u dubokim vodama

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici 30. jula obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjena Marija.

U crkvenom kalendaru ovaj dan nije obeležen crvenim slovom, ali se smatra „teškim“ praznikom, i veoma se poštuje, kao u crkvi tako i u narodu. Ovaj praznik posebno poštuju žene, tako da se ništa ne radi u polju, ni „na ruke“.

Prema ovom prazniku postoji strahopoštovanje jer se veruje da Ognjena Marija, kao sestra Svetog Ilije k.žnjava gromom.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spal.li žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije. Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u „ognjevite“ svece.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“, ne rade nikakvi poslovi.

Veruje se i da ljudima, kojima se danas nešto zapali ili pregori Ognjena Marija šalje opomenu što su radili na praznik.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih slučajeva koji su se dogodili na ovaj dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati i kupanje u „velikim vodama“.

Vlada i verovanje da bi devojke trebalo danas poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa jer će on „zauvek gledati u njih kao u svoj odraz u ogledalu“.

Ima porodica koji Ognjenu Mariju obeležavaju kao krsnu slavu.

Izvor: telegraf.rs