Danas je najteži dan za Srbiju, više od 1.200 obolelih – Nema novih mera, oštre kazne za kršenje postojećih

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa rukovodiocima svih kovid bolnica u Srbiji.

– Danas je najteži dan za Srbiju. Imaćemo više od 1.200 zaraženih. Od toga je polovina u Beogradu – rekao je Vučić i dodao da je razmatrano kako da se zdravstveni sistem suprotstavi naletu virusa.

Vučić je naglasio da se Srbija uprkos dramatičnim brojkama i dalje odlično drži.

– Doneli smo odluku da svi zdravstveni radnici dobiju finansijsku podršku od 10.000 dinara – rekao je Vučić i naglasio da će zdravstveni radnici imati najveće povećanje plata u javnom sektoru.

Predsednik je rekao da nema novih mera, ali je naglasio da će nadležni oštro sankcionisati sve koji ne poštuju donete mere.

– Drugi izbor nemamo. Ne možemo da zaustavimo ekonomiju. Ne možemo da ni zaustavimo život – rekao je Vučić i najavio da će pojedine bolnice preći u kovid sistem.

Veliki problem, kako kaže predsednik, jeste to što je veliki broj medicinskih radnika zaražen.

– Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je zaražen. Brinemo za njegovo zdravlje – otkrio je Vučić.

Srbija sa medicinskom opremom i lekovima odlično stoji.

– Proporcionalno broju stanovnika primićemo najviše vakcina protiv gripa. Time smanjujemo opasnost da se ne sudare grip i korona u bolnicima – rekao je Vučić i zahvalio se Mađarskoj i Nemačkoj na pomoći.

Predsednik je još jednom apelovao na građane da poštuju epidemiološke mere.

Na sastanku sa onima koji biju bitku na prvoj liniji protiv kovida bili su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretari Berislav Vekić i Mirsad Đerlek i epidemiolozi.

Izvor: tanjug.rs