Danas i zvanično o minimalcu i platama 350.000 radnika u Srbiji – evo koliki će biti novi minimalac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je povećanje minimalca za oko 2.000 dinara, što je oko 7%, a zvanična informacija o tačnom povećanju biće saopštena danas.

Minimalna zarada koja iznosi oko 30.000 dinara mogla bi od naredne godine da bude veća za 2.000 dinara. Praktično, oko 350.000 radnika, koliko ih u Srbiji radi za minimalac, u sledećoj godini bi zarađivali 32.000 dinara mesečno.

Zvanična informacija o tačnom povećanju biće saopštena danas. Pregovaračke strane – sindikati, poslodavci i Vlada – ragovaraće danas u Palati Srbije samo o toj jednoj tački, a nakon sastanka, informacija će na konferenciji za novinare biti i zvanično saopštena.

Sindikati su tokom pregovora, više puta poručili da ne bi pristali na minimalac ispod 34.000 dinara. Istovremeno, njihov stav je da bi minimalna cena rada trebalo da prati visinu minimalne potrošačke korpe koja iznosi oko 37.000 dinara.

Predstavnici Unije poslodavaca smatraju da se u privredi nisu stekli uslovi za povećanje minimalca za više od 4-6 odsto. Navode da ako bi povećanje išlo više od realnog morali bi da traže kompenzaciju za tu razliku i to iz ugla smanjenja troškova prema državi.

Minimalac se utvrđuje po radnom času bez poreza i doprinosa za kalendarsku godinu najkasnije do 15. septembra tekuće godine, a primenjuje se od 1. januara naredne godine.

Od 2010. godine država je povećavala minimalac osam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan za 11,1 odsto (sa 27.000 na 30.000 dinara), dok je u 2019. povećan za 10 odsto.

Danas će se na konferenciji za medije javnosti obratiti ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad Zoran Đorđević, predsedavajući SES-a predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

Izvor: blic.rs