Da li je ovo rešenje za zadužene u švajcarcima? Bankari nude otpis dela glavnice, ali ne svima

U toku je sastanak predstavnika Vlade Srbije, odnosno Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije, Udruženja banaka Srbije i predstavnika građana zaduženih u švajcarskim francima.

Na stolu je predlog zakona kojim se predviđa otpis 40 odsto glavnice, konverzija u evro i nastavak otplate po godišnjoj kamatnoj stopi od 3,5 odsto. Predlog važi za sve zadužene bez obzira na iznos kredita.

Uskoro će se znati da li će lex specijalis biti prihvaćen, a u sutrašnjem štampanom izdanju „Novosti“ objavićemo sve detalje novih propisa i potpune računice starih i novih zaduženja, iznose rata…

Kako su ranije pisale Novosti, bankari, nude otpis dela glavnice zaduženim u švajcarskim francima, ali ne svima, već samo onima koji su uzeli do 50.000 evra, što je oko 70 odsto zaduženih.

List piše da su banke spremne da na sebe preuzmu deo tog troška, ukoliko i država to učini.

Od oko 100 miliona evra očekivanog „troška“, država bi pokrila do 30 miliona evra, a ostatak same banke, navode Večernje novosti.

U Srbiji se trenutno otplaćuje 16.800 kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti. Poslednji dostupni podaci o stambenim kreditima u francima su iz januara 2018, kada su otplaćivana 17.684 takva kredita, sa preostalim dugom od 77 milijardi dinara odnosno 650 miliona evra, podseća ovaj list.

Tada je Kreditni biro Udruženja banaka Srbije objavio da je najviše stambenih zajmova u švajcarskim francima, čak 61,9 odsto, uzeto u visini od jedan od pet miliona dinara, što je prema tadašnjem kursu, do 42.000 evra.

Oko petine ukupnih kredita u švajcarcima uzeto je u većoj vrednosti – od 42.000 evra do 84.000 evra, a broj kredita iznad tog iznosa je 1.280, navode Večernje novosti.

Izvor: espreso.rs