Da li je ovo najzdravije voće na svetu?

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog čega se smatraju najzdravijim voćem na svetu. Oni su odličan izvor prirodnih vlakana koja su neophodna za telo za dobar rad creva. Prirodni šećer u urmamaje savršena alternativa običnom šećeru. Lako ih je probaviti i smanjuje osećaj gladi. Njihov sastav je prava vitaminska bomba, koju mogu koristiti i deca i odrasli.

VELIKI IZVOR GVOŽĐA

Anemični pacijenti treba da jedu što više urma jer su odličan izvor gvožđa. U 100 grama urmi ima oko 0,90 grama gvožđa, što je oko 11% preporučenih dnevnih vrednosti. Gvožđe, kao deo hemoglobina u samim crvenim krvnim zrncima, određuje transport kiseonika u krv. Najveća potreba za gvožđem ima decu u pubertetu i trudnice.

VITAMINI ZA OČI

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju i „vitamini za oči“. Lutein i zeaksantin su posebno važni za retinu i makulu oka, jer pomaže epitelnim ćelijama za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule koja se javlja u starosti.

REGULACIJA TELESNE TEŽINE

Zbog velike količine hranjivih tvari, urme daju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak viška kilograma. Ako se urma pojede na prazan želudac, ona će regulisati rad creva i dati telu potreban šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju puno šećera, pa se zato ne treba preterivati sa potrošnjom. Jedan kilogram urmi sadrži oko 3.000 kalorija.

Postoji oko 100 vrsta urmi, a na našim tržištima sve češće, pored suve urme, mogu se naći i sveži plodovi ovog voća. Lako se kuvaju, smanjuju osećaj gladi i bogati su vitaminima A i B-6, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, bakrom i magnezijumom.