Crveni meteoalarm – nevreme opet zahvatilo veći deo Srbije: Vremenske pojave koje mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu

Na zapadu, u Sremu, južnoj Bačkoj, Banatu, Šumadiji i pojedinim delovima Beograda, u naredna dva sata, do 14.10 časova, sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom – glasi poslednja najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Da nam sledi novo nevreme pokazuje podatak da je u većem delu Srbije na snazi narandžasti meteoalarm, a u istočnim delovima naše zemlje i crveni.

„Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi“, objašnjenje je RHMZ za crveni meteoalarm.

Pljusak sa grmljavinom, poput onog noćašnjeg, oko podneva zahvatio je prestonicu, a u pojedinim delovima grada već se javlja velika količina vode na kolovozu.

“Danas se u krajevima južno od Save i Dunava očekuju intenzivni grmljavinski procesi sa lokalnom pojavom grada, u zoni pljuska i jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina u većini mesta od 20 do 40 mm za 24 h, a lokalno i više, naročito na području Borskog okruga (istočna Srbija) gde može pasti i više od 60 mm za 24 h”, stoji u upozorenju RHMZ.

Izvor: blic.rs