Crnogorska policija maltretirala vladiku: Joanikiju tražili da skine mantiju i krst – Policija legitimiše sve na putu ka Nikšiću

Režim predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i crnogorska policija ne samo da su u utorak uhapsili sedmoricu sveštenika SPC i episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija nego su se i iživljavali nad njima.

Ponižavanje sveštenstva je išlo toliko daleko da su od vladike Joanikija u policiji tražili da skine mantiju i krst.

– Kada su ga odveli u pritvor, nisu mu dozvolili da ide u svojoj mantiji. Naterali su ga da skine i mantiju i krst. Zatim je smešten na veoma loše mesto, koje u pritvoru zovu „garaža“. To je sve učinjeno s namerom da se ponize i on i SPC – priča naš izvor.

Sagovornici kažu da je ovakvo ponašanje teror nad vernicima i crkvom, a takođe podsećaju i na to da su se sličnim metodama ponižavanja sveštenih lica svojevremeno koristili komunisti.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kaže da je sve ovo nastavak terora koji je protiv SPC počeo usvajanjem spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

– Premijer Duško Marković je Crnu Goru proglasio slobodnom destinacijom u kojoj nema ko**ne, otvorili su se centri, kafići, plaže, a jedino je zabranjeno da vernici SPC proslavljaju svoje praznike. To je obračun sa crkvom. Đukanović je krenuo vrlo represivno prema građanima i sveštenstvu, a to može da mu se vrati kao bumerang – poručuje Knežević.

Podsetimo, episkopu Joanikiju i osmorici sveštenika u utorak uveče je određeno policijsko zadržavanje do 72 sata zbog litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana.

Danas, na putu ka Nikšiću policija zaustavlja sva vozila, legitimišu vozače koji moraju da daju izjavu zašto tačno idu u Nikšić.

Vojne i policijske patrole raspoređene su na dan kada bi uhapšeni vladika Joanikije i sveštenici trebalo da budu izvedeni pred sudiju.

Građani Crne Gore već nekoliko dana protestuju zbog hapšenja vladike Joanikija u više gradova.

Tokom jednog od prvih protesta u Nikšiću, ali i nekim drugim mestima, kao što je Andrijevica, policija je primenila silu, upotrebivši i suzavac.

Izvor: kurir.rs