Članovi Kriznog štaba: Ako broj zaraženih skoči iznad 5 posto zatvaramo kafiće i tržne centre

Članovi Kriznog štaba su pre nekoliko dana najavili mogućnost vraćanja pojedinih restriktivnih mera ukoliko se broj zaraženih u odnosu na broj testiranih ustali iznad dva odsto (danas je iznosio 2,16%), a nisu isključeni ni radikalniji koraci.

Krizni štab danas će razmotriti pitanje eventualnog otvaranja administrativnih prelaza između centralne Srbije i Kosova i Metohije, najavila je premijerka Ana Brnabić.

„Instistiraću da se to reši što je pre moguće, to nam je u najvećem interesu. Videćemo da to rešimo“, rekla je Brnabić juče novinarima. Na pitanje o odnosima Beograda i Prištine tokom krize izazvane ko**naviru*om, Brnabić je kazala da se Srbija tokom čitave krize trudila da ima dobru saradnju sa svima, bez obzira na razlike i konfrontacije, ističući da je u prethodna dva meseca najvažnije bilo sačuvati živote i zdravlje ljudi.

U teškim okolnostima, Srbija je pomagala svima u regionu kroz kontinuirani izvoz kiseonika, donaciju testova, izvoz brašna i ostalih prehrambenih proizvoda.

Premijerka je kazala da je tokom krize postojala određena komunikacija sa Prištinom, te da se vlada trudila da ti odnosi budu bolji nego inače, a u interesu života i zdravlja ljudi. „Ne bih govorila kako je Priština na to reagovala, to nije važno, već kako smo mi reagovali i kakvo smo lice pokazali. Kada smo donirali 1.000 testova Prištini, nismo želeli da ubiramo političke poene. To je bila još jednom pružena ruka regionu“, rekla je Brnabić.

– Ne smemo da dopustimo da broj zaraženih u odnosu na broj testiranih pređe pet odsto. U tom slučaju bismo se bukvalno iz početka borili sa vir*som. Kao da ništa do sada nismo uradili. Čim su se ukinule mere ljudi su to shvatili kao da je kraj epi*emije. „Pukao“ je taj psihološki momenat i svi se ponašaju kao da se ništa ne dešava, kao da pre nekoliko nedelja nije bilo vanredno stanje. Pojavljuju se nova žarišta… Za sada je sve pod kontrolom, ali ne smemo da dozvolimo novi rast. Ukoliko procenat zaraženih u odnosu na testirane bude mnogo veći, i ne daj Bože, stigne i do pet odsto, mislim da bi se neke mere ponovo vratile – rekao je prof. dr Branislav Nestorović.

– Tu pre svega mislim na uvođenje obaveznog nošenja maski, a svi koji ih ne budu nosili biće novčano kažnjavani. Nije isključeno ni ponovno zatvaranje kafića, bašta, tržnih centara. Moramo da budemo odgovornii kao društvo, ali i kao pojedinci. Moraju da se nose zaštitne maske i rukavice u zatvorenim prostorima, da se poštuje distanca i da i dalje izbegavamo ta srpska prisna pozdravljanja, grljenja i ljubljenja – zaključio je Nestorović.

Na oprez poziva i dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“.

– Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta dovoljan je da se prenese dovoljna količina vi*usa, što nam pokazuje da mere prevencije nisu sprovedene. Unošenje virusa u koletkive i njegovo širenje je pokazatelj kako korona može brzo da se širi u zatvorenom prostoru. Zato je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi – istakla je za „Informer“ dr Kisić Tepavčević.

Izvor: blic.rs