Ciklon sa Mediterana donosi zahlađenje: Pad temperature za čak 10 stepeni – jaka kiša i sneg

U ponedeljak ujutro kiša će i u nižim ostalim predelima Srbije preći u susnežicu i sneg, osim na jugu i jugoiostoku Srbije. Već prepodne sledi prestanak padavina i razvedravanje, pa se sredinom dana očekuje i sunčano.

Temperature će se kretati od 4 stepena na severozapadu do 10 stepeni na jugoistoku Srbije. Očekuje se da od večeras do ponedeljka ujutro u većem delu Srbije padne od 10 do 20 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i više, a najobilnijih padavina biće na severu i zapadu Srbije.

– Novi talas padavina koji se očekuje od ponedeljka krajem dana do utorka sredinom dana doneće još 5 do 15 mm padavina, lokalno i više, tako da se ukupno od nedelje uveče do utorka u Srbiji očekuje da padne od 15 do 35 mm, lokalno i preko 40 mm, ali se za sada ne očekuju problem sa vodostojima na rekama, iako će doći do povećanja vodostaja na manjim, potom i na srednjim rekama – naveo je Đurić.

Već danas krajem dana i tokom noći sa Mediterana se očekuje novo naoblačenje sa padavinama.

U Srbiji će u utorak biti oblačno i umereno hladno sa snegom. U većini predela formiraće se snežni pokrivač, a na planinama povećati postojeći. Ipak, maksimalne temperature biće u plusu, tako da će snežni pokrivač i otapati. Kako će sneg biti veoma mokar, vlažan i težak, postojaće mogućnost da lomi grane ili da ošteti električnu mrežu.

„U toku noći zahlađenje s kišom i snegom. U ponedelјak ujutro i noću od ponedelјka ka utorku vlažan sneg. Od utorka do četvrtka hladno, povremeno slab snegom uz stvaranje manjeg snežnog pokrivača u nižim i povećanje u višim predelima“, stoji u najavi RHMZ.

Takođe, prema najavama meteorologa sutra će u Srbiji biti upaljen žuti meteo alarm i to na teritoriji cele zemlje.

Kako stoji u objašnjenju, žuti meteo alarm znači da vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Izvor: beta.rs