Ceo život sam pržila jaja na ulju, a onda su mi otvorili oči: Ukus me je osvojio, a samo sam sipala ovu namirnicu u hladan tiganj

Skoro svi koristimo ulje ili puter kada pržimo jaja na oko. Ovo jelo odličan je izbor za doručak, kada nemate previše vremena za pripremu obroka. Međutim, kao i sve što se prži na ulju, nije preterano zdrav. Puter je sa druge strane skup, pa ga mnogi koriste samo kada prave testa i kolače.

Iako postoje neke zdravije verzije ulja, u kombinaciji sa jajima nisu dobar izbor, zbog svog specifičnog ukusa. Bilo da se odlučite za maslinovo ili kokosovo, oni će pustiti svoj specifični sok i pokvariti ukus omiljenog doručka.

Pronašli smo namirnicu, čija kremasta struktura vam omogućuje da jaja ispržite bez kapi ulja, a osim što je zdrava verzija, ukus je fantastičan. U pitanju je pavlaka za kuvanje.

Predstavljamo vam recept posle kojeg jaja više nikada nećete spremiti na isti način.

Sastojci: 2 jaja, 200 ml pavlake za kuvanje, so i začini

Priprema:

Za razliku od dosadašnjeg načina pripreme jaja na oko, gde se jaja prže na zagrejanom ulju, za ovaj recept je bitno da tiganj bude hladan. U njega sipajte pavlaka za kuvanje, čiji sastojci će se postepenim zagrevanjem razdvajati u puter i mleko koje će pomoći belancetu da se polako isprži, a da ne izgori i karmelizuje.

S vremena na vreme prelijte jaja pavlakom, smanjujte temperaturu i pržite do željenog oblika (ukoliko želite da žumance bude tečno, nemojte pržiti više od 10 minuta). Posloite i začinite po želji.

Ukoliko želite malo jači ukus, u pavlaku dodajte kašičicu senfa.

Izvor: kurir.rs