Cene parking mesta sve veće, a za vlasnike ovo može biti novi biznis

Kvadrat stambenog prostora u Nišu košta oko 1.000 evra, u Kragujevcu oko 800 evra. Stanovnici Beograda i Novog Sada istu količinu novca odvajaju za kupovinu parking mesta.

Garažna mesta po Srbiji, praktično, staju „rame uz rame“ sa stanovima i to posebno u velikim gradovima, ali i na planinama. U najnovijem izveštaju Republičkog geodetskog zavoda, garažni prostor čini 8 odsto tržišta nepokretnosti, a trgovina garažama je porasla za 43% u prvom kvartalu 2021. godine.

Najviše cene su zabeležene u Beogradu, i to za garažu u centralnoj zoni na Vračaru, gde kvadrat košta i više od 1.700 evra. To je cena, koliko košta i stambeni kvadrat starogradnje u mnogim beogradskim opštinama, ali i kvadrat novogradnje u mnogim opštinama na periferiji Beograda.

Ništa manje nisu ni cene na Novom Beogradu zone koja takođe pati od manjka parking mesta. Tako su dva garažana mesta nadomak Arene ponuđena na prodaju po ceni od 42.000 evra. Na Kalvariji u Zemunu garažna mesta u suterenu zgrade vlasnici cene po 1.373 evra po kvadratu, a na Zvezdari po 416 evra.

Sličan cenovni trend prati i Novi Sad. Garaža na Detelinari košta 1.140 evra za kvadrat, a u naselju Grbavica 815 evra. Oni koji se, pak, opredele za zakup garaže moraće da izdvoje od 50 do 220 evra mesečno.

Vlasnicima garaža izjamljivanje parking mesta može da bude ozbijan biznis. Ne samo da je problematično naći mesto, već je sporno i konstantno plaćanje parkinga, kao i povremeno premeštanje automobila. Ovo nije problem koji isključivo pogađa centar Beograda, već svih opština u Beogradu, ali i ostalih gradova poput Novog Sada.

Cena garaža nam ukazuje da je postoji konstantna potražnja za mestima za parking u Srbiji, pogotovo u širem i užem centru glavnog grada. Osim u velikim gradovima, gde je parkiranje odavno postalo veliki problem, tražnja za parking mestima, raste i na popularnim destinacijama za odmor, kao što su Kopaonik i Zlatibor. Na tim planinama cene garaža kreću se od 10.000 do 15.000 hiljada evra, dok je izdavanje manje zastupljeno.

Prema podacima RGZ, garaže su u 2019. učestvovale sa jedan odsto u ukupnoj vrednosti tržišta nepokretnosti u Srbiji. Godinu dana kasnije kupoprodaja garaža učestvovala je sa sedam odsto u ukupnom prometu nekretnina.

Izvor: blic.rs